خیام

خیام

رباعی شمارهٔ ۱۶۸

۱

تا چند حدیث پنج و چار ای ساقی

مشکل چه یکی چه صد هزار ای ساقی

۲

خاکیم همه چنگ بساز ای ساقی

بادیم همه باده بیار ای ساقی

تصاویر و صوت

نسخهٔ چاپی و مصور رباعیات خیام - تصحیح فروغی، تصاویر محمد تجویدی، خط جواد شریفی - امیرکبیر - ۱۳۵۴ » تصویر 77
داوود ملک زاده :
زهرا بهمنی :
نازنین بازیان :
علی قلندری :

نظرات

user_image
نگین شکروی
۱۳۸۷/۰۷/۲۰ - ۰۰:۴۵:۱۶
منظور , پنج حس و چهار عنصر است.
user_image
محمدرضااحمدی
۱۳۸۹/۰۳/۲۰ - ۱۷:۰۴:۳۲
مصرع اخر/درگذربودن ماوفهم حقیقت را توصیه میفرمایند
user_image
محسن
۱۳۹۴/۰۳/۲۲ - ۲۳:۱۵:۲۸
در برخی متون مصرع سوم اینگونه است:خاکیم همه چنگ بساز ای مطرب
user_image
محمدرضا صادق نیا
۱۳۹۴/۱۰/۱۴ - ۱۴:۳۲:۳۱
در برخی متون مصرع سوم اینگونه نیز آمده ست:خاکیم بزن زخمه به تار ای ساقی
user_image
محمد علی
۱۳۹۶/۰۸/۲۱ - ۱۲:۱۵:۵۶
1-حدیث پنج و چهار ، کنایه به عملکرد عقلگرایانه و حسابگرانه آدمیست؛ یک مشکل و صد هزار مشکل که در مصرع دوم آمده هم نوعی حسابگریست. شاعر پرسش میکند اما با پرسشش بر مخاطب می تازد؛نهیب می زند.در مصرع اول بیت دوم، کلمه ی چنگ ایهام دارد؛ یعنی دو معنی دارد و صنعت ایهام یکی از آرایه های ادبیست؛ طبعا مصرع یاد شده دو معنی پیدا می کند.چنگ، یکی به معنی چنگال دست آدمیست ؛آدمی را به خاک تشبیه کرده؛خاک نماد بی ارزش و بی چیز بودن است می گوید ای ساقی ما همه ی آدمیان خاک هستیم و خاک را چنگ بزن و در مشت خود گیر و بر باد بده این مشت خاک را.2-آیا تاکنون به بیابان و شن زار رفته اید ؟ تصور کنید در آنجا مشتی خاک برداشته اید و آن را بر باد داده اید . چنگ زدن خاک و بر باد دادن آن نشان از نابودی و پوچیست . این صنعت ادبی تصویر سازی است ( ایماژ ) . کلمه ی باد و تشبیه آدمی به آن ، این تصویر سازی را تکمیل میکند .و اما معنی دوم چنگ که نوعی ابزار موسیقی است ؛ ( او چنگ برگرفت و در پرده ی عشاق این قصیده آغاز کرد . . . رودکی ؛ یا مولوی : ما چو چنگیم و نوا در ما ز توست ، زاری از ما ، نی ، تو زاری می کنی ) .چنگ بساز یعنی ، چنگ را برگیر و بنواز که ما همچون خاک بی ارزشیم و عقل و حساب و کتاب را به کناری بنه ؛ ما همچون باد درگذریم ؛ شراب بیاور برایمان تا مست شویم و از خود بیخود ؛ تا این توهم عقلانیت ( حدیث پنج و چهار ) را فراموش کنیم.3 - براستی کدامین برداشت از"چنگ ساختن" با مفهوم رباعی یادشده متناسب است ؟در کنار هم آمدن "خاک"، "چنگ" و" باد "،برداشت نخست را به ذهن رهنمون می کند. واژه ی "باده" در مصرع پایانی، چنگ موسیقی و معنی دیگر را تناسبی است؛ در مجلس باده گساری ،ساقی باده پیش می آورد و دیگران باده پیمایی می کنند، چنگ نواخته می شود و حضار بر باد فنا می روند و حساب و کتاب فراموششان می شود(می،خور که ز دل قلت و کثرت ببردو اندیشه ی هفتاد و دو ملت ببرد/پرهیز مکن ز کیمیایی که از او، یک جرعه خوری، هزار علت ببرد ؛ خیام ) . هم از این روست که صنعت پیش گفته را ایهام تناسب نامیده اند.
user_image
حسین ش
۱۳۹۸/۱۱/۲۴ - ۱۶:۵۸:۵۰
جناب محمد علی ممنون برای تفسیر بسیار خو بتان. تنها نکته ای را که من دوست دارم اضافه کنم در بیت اول است. به نظر من منظور این است. تا کی بنشینیم و در باره پنج حس (بویایی-چشایی- لمسی-شنوایی و بینایی) و چهار عنصر (آب-خاک-آتش و هوا) صحبت کنیم. مشکل چه یکی باشد چه صد هزار.
user_image
احمد نیکو
۱۳۹۹/۰۲/۱۹ - ۰۵:۵۶:۲۷
عبارت مصراع سوم: خاکیم همه چنگ بزن ای مطرب 
user_image
xfanex
۱۳۹۹/۰۶/۰۵ - ۱۳:۵۵:۲۴
چرا اینقدر تفسیر میکنید بابا شماها خاکیم همه چنگ یعنی همه در چنگ خاک هستیم و میمیریمبساز ای ساقی یعنی ساقی حال خراب ما رو خوب کن دیگه چرا 500 تا خط توضیح الکی میدید خب همیشه رو بیارید به ساده گرایی
user_image
علی
۱۳۹۹/۰۶/۱۰ - ۱۴:۱۱:۴۵
منظور از یک مشکل هم همون مرگه
user_image
احمدآرام نژاد
۱۳۹۹/۱۲/۱۴ - ۰۷:۴۸:۵۰
درود وعرض ادب:هم قافیه نبودن مصرع سوم با بقیه مصراعها ایراد نیست اما اگر اتفاق بیفتد شعر را بسیارزیباترخواهدکرد
user_image
آصف
۱۳۹۹/۱۲/۲۵ - ۱۲:۲۲:۱۲
با سلام در برخی متون چنین آمده است خاکیم بزن نغمه به تار ای مطرب ...