سعدی

سعدی

حکمت شمارهٔ ۱۴

چون در امضای کاری متردد باشی آن طرف اختیار کن که بی آزارتر بر آید.

۲

با مردم سهل خوی دشخوار مگوی

با آن که در صلح زند جنگ مجوی

تا کار به زر برمی‌آید جان در خطر افکندن نشاید. عرب گوید: آخِرُ الحِیَلِ السَّیفُ

۴

چو دست از همه حیلتی در گسست

حلال است بردن به شمشیر دست

تصاویر و صوت

کلیات سعدی به تصحیح محمدعلی فروغی، چاپخانهٔ بروخیم، ۱۳۲۰، تهران » تصویر 295
گلستان سعدی به خط محمدحسین کشمیری و نقاشی مانوهار داس نسخهٔ کتابخانهٔ دیجیتال دانشگاه کمبریج » تصویر 231
گلستان سعدی به خط خوانا و زیبای میرزا محمدحسین شیرازی سال ۱۲۷۱ هجری قمری » تصویر 265
گلستان به خط شکستهٔ خوانا و زیبا تحریر شده در دارالخلافهٔ طهران » تصویر 110
کلیات شیخ سعدی علیه الرحمه به خط محمد حسینی اصفهانی - گلستان مورخ ۱۲۵۹ هجری قمری » تصویر 119
گلستان سعدی به خط کاتب سلطانی میر علی حسینی به سال ۹۷۵ هجری قمری در بخارا » تصویر 233
کلیات سعدی نسخهٔ ۱۰۳۴ هجری قمری » تصویر 179
گلستان به همراه بوستان در حاشیه » تصویر 206
گلستان سعدی خوشنویسی شده و مذهب مورخ بیستم شوال ۱۱۳۵ هجری قمری » تصویر 293
گلستان به خط توسط عبداللطیف شروانى سال ۹۷۱ هجری قمری » تصویر 246
گلستان با بوستان در حاشیه به خط محمدرضا تبریزی سنهٔ ۹۸۰ هجری قمری » تصویر 276
کلیات سعدی مذهب و مصور نسخه‌برداری شده توسط عبدالله بن شیخ مرشد الکاتب در قرن دهم هجری » تصویر 226
گلستان بایسنقری موزهٔ چستر بیتی کتابت به سال ۸۳۰ هجری قمری در هرات » تصویر 89
شرح گلستان دکتر محمد خزائلی » تصویر 681
گلستان سعدی منسوب به یاقوت مستعصمی » تصویر 131

نظرات

user_image
داود
۱۳۹۲/۰۱/۱۵ - ۱۰:۵۸:۴۱
بامردم سهل گوی دشوارمگو:با آنکه درصلح زندجنگ مجوی
user_image
بابک شیرازی
۱۳۹۴/۰۱/۰۶ - ۱۵:۳۹:۱۸
خیلی جالبه! مدتیه دارم متونی در باب عرفان سرخ پوستی می خوانم و چندی پیش با جمله ای برخورد کردم که درست عکس نظر سعدی است. نقل به مضمون می کنم "در زندگی هر وقت به دوراهی رسیدی راه دشوار را انتخاب کن". در صورتی که سعدی در اینجا راه سهل و بی دردسر را توصیه می کند. سامورایی های ژاپن هم مضمونی شبیه سرخ پوست ها دارند که توصیه به راه سخت می کند. نتیجتا اینکه فرهنگ آسان گیری و رخوت شیرازی ها باعث بقای ما شیرازی ها در گذر اعصار شده ولی آموزه های سخت سرخ پوستان و سامورایی ها باعث انقراض آنها شده است.
user_image
گلی تهرانی
۱۳۹۵/۰۱/۱۴ - ۰۰:۲۷:۱۴
فرهنگآ آسان گیری و تحمل اشغاگر اجداد ما بوده که سرزمینی به نام ایران هر چند در جغرافیایی کوچکتر باقیست!
user_image
رامین
۱۳۹۸/۰۹/۲۷ - ۱۴:۲۱:۱۳
بابک عزیزکاش روزی برسد که نیازی به توهین به همنوعان خود نداشته باشیم. حضرت استاد سخن میفرماید: آن طرف اختیار کن که بی آزارتر باشد. نفرمود آسان تر باشد. در جای دیگر می فرماید: من چگونه شکر این نعمت گذارم که زور مردم آزاری ندارم.
user_image
فرزام
۱۴۰۰/۱۰/۰۷ - ۱۶:۵۲:۵۵
شرافت انسانی حکم میکنه که انسان هیچ وقت وسط‌باز باز نباشه و راه بی‌آزارتر رو انتخاب نکنه. بلکه راه درست و صحیح رو انتخاب کنه. هر چند تلخ باشد و سبب آزار عده‌ای گردد. من اون سخنان سرخ‌پوستی و سامورایی رو نشنیدم. ولی بعید میدونم منظور  فقط راه سخت‌تر  باشه، نه راه صحیح. چون با آموزه‌های سامورایی همخونی نداره و تعهد و وفاداری و شرافت سامورایی اجازه انتخاب راه بزدلانه یا خیانتکارانه یا دروغ و نا صحیح رو نمیده.
user_image
رضا از کرمان
۱۴۰۰/۱۰/۰۸ - ۰۲:۲۳:۰۷
سلام صبح تمامی عزیزان بخیر وشادی با تمام احترامی که برای کلام واندیشه های شیخ اجل قائلم  ولی اگر حکمتهای حد اقل  13 تا 17 ایشون رو کنار هم بزاریم تناقض مشهودی در کلام ایشون هویداست  . و نوشتار فرزام  عزیز وآقا بابک همشهری جناب سعدی علیه الرحمه منو یاد شعر ملک الشعرا در کتاب درسی انداخت که حتما همه خوندیم  وشاید یادتون باشه قصه چشمه وسنگ  با مطلع  (جدا شد یکی چشمه از کوهسار ) آب میتونست راه ساده وبی خطر رو انتخاب کنه ودر پست سنگ بمونه و تبدیل بشه به یک مرداب وگنداب ولی چون میل به جاری شدن در فطرت آب بود با سختی مسیر خودش را پیدا کرد هرچه آب لطیف بود وسختی سر راهش سنگ خاره  واگه بقول ایشون مماشات میکرد هرگز جاری نمیشد اینکه با خرج زر مشکلت رو حل کنی  به نوعی از مصادیق  فرهنگ ارتشاء در جامعه است مگه یزید به امام حسین (ع) پیشنهاد زندگی راحت رو نداد چرا ایشون راه سخت که حتی منجر به حادثه کربلا شد رو انتخاب کرد  چون پرنسیب  ایشون چنین اجازه ای نمیداد  در زندگی پایبندی به اصول اخلاقی و اعتقاد به اصل انسانیت است که بنظر بنده اصله ویک فرد باید خودش را مقید به این اصل بکنه و این معیارش باشه برای انتخاب راه ومسیر زندگیش، اونوقته که در دوراهی های سر راهش مرجع ومتری رو در دست داره ونه تنها با سایر آدمها بلکه با کل حیات هستی همخون وهماهنگ میشه حالا میتونه از انداختن یک زباله از شیشه ماشینش تو خیابون باشه تا رفتار انسانی با حیوانات  وطبیعت تا هرچی رو که فکرش رو بکنید، در سوره بلدآیه 4 خداوند  به ما میگه :ما شما در سختی آفریدیم  یاد کلامی از دکتر سمیعی افتادم که ایشون میفرمایند :بعضی آدمها فکر میکنند قوی بودن یعنی هیچگاه احساس درد نکردن قویترین آدمها اونها هستند که درد رو حس میکنن ،میفهمن ومیپذیرند  وباز به قولی میشه اینو گفت  سنگ وصخره اگه در مسیر آب نباشه هیچوقت صدای زیبای آب رو نخواهید شنید  پس بنظر حقیر این موعظه که همیشه راه راحت رو انتخاب کن یک نسخه کلی برای آدمی نیست  وبا این بیت شما را به خدا میسپارم  گرت پایداری است در کارها  شود سهل پیش تو دشوارها    شاد وخرم باشید.
user_image
هیچ
۱۴۰۱/۰۳/۲۱ - ۰۱:۰۶:۵۹
 آخِرُ الحِیَلِ السَّیفُ = آخرین چاره شمشیر است